MLU
CHE.07718.01 - Lebensmitteltechnologie II (Complete module description)
Original version English
CHE.07718.01 5 CP
Module label Lebensmitteltechnologie II
Module code CHE.07718.01
Semester of first implementation
Faculty/Institute Institut für Chemie
Module used in courses of study / semesters
  • Ernährungswissenschaften (MA120 LP) (Master) > Ernährungswissenschaft Ernährungswiss.MA120, Version of accreditation valid from WiSe 2023/24 > Wahlbereich
  • Ernährungswissenschaften (MA120 LP) (Master) > Ernährungswissenschaft Ernährungswiss.MA120, Version of accreditation (WS 2020/21 - SoSe 2023) > Wahlbereich (15 LP)
Responsible person for this module
Further responsible persons
Prof. Dr. Daniel Wefers
Prerequisites
Skills to be acquired in this module
  • bei der Lebensmittelherstellung verwendete mechanische, thermische oder biotechnologische Grundoperationen zu erklären
  • zur Haltbarmachung von Lebensmitteln geeignete Methoden zu erläutern und auszuwählen
  • die zur Herstellung verschiedener Lebensmittel benötigten Gerätschaften und Verfahrensabläufe zu beschreiben
  • die Zusammenhänge zwischen der Lebensmittelverarbeitung und den Lebensmitteleigenschaften einzuschätzen
Module contents
  • Spirituosen
  • Zucker
  • Pflanzliche Fette & Öle (Gewinnung & Modifikation)
  • Grundlegendes zu Emulsionen
  • Süßwaren
  • Hydrokolloide
  • Milch
  • Milchprodukte: Käse, Butter, Speiseeis, fermentierte Milchprodukte
  • Dauermilcherzeugnisse & Molkenprodukte
  • Fleisch & Fleischerzeugnisse
Forms of instruction Lecture (2 SWS)
Course
Course
Languages of instruction German, English
Duration (semesters) 1 Semester Semester
Module frequency jedes Wintersemester
Module capacity unlimited
Time of examination
Credit points 5 CP
Share on module final degree Course 1: %; Course 2: %; Course 3: %.
Share of module grade on the course of study's final grade 1
Module course label Course type Course title SWS Workload of compulsory attendance Workload of preparation / homework etc Workload of independent learning Workload (examination and preparation) Sum workload
Course 1 Lecture Vorlesung 2 0
Course 2 Course Selbststudium 0
Course 3 Course Prüfungsvorbereitungen 0
Workload by module 150 150
Total module workload 150
Examination Exam prerequisites Type of examination
Course 1
Course 2
Course 3
Final exam of module
mündl. Prüfung oder Klausur
Exam repetition information
Prerequisites and conditions Prerequisites Frequency Compulsory attendance Share on module grade in percent
Course 1 Winter semester No %
Course 2 Winter semester No %
Course 3 Winter semester No %