Seminar: Aufbaumodul: Kulturwissenschaft I - American Food and Foodways - Details

Seminar: Aufbaumodul: Kulturwissenschaft I - American Food and Foodways - Details

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Allgemeine Informationen

Veranstaltungsname Seminar: Aufbaumodul: Kulturwissenschaft I - American Food and Foodways
Veranstaltungsnummer ANG.05272.04
Semester SoSe 2025
Aktuelle Anzahl der Teilnehmenden 33
maximale Teilnehmendenanzahl 30
Heimat-Einrichtung Institut für Anglistik und Amerikanistik
Veranstaltungstyp Seminar in der Kategorie Offizielle Lehrveranstaltungen
Nächster Termin Mittwoch, 16.04.2025 16:00 - 18:00, Ort: Seminarraum 2 [AKStr.35] (Angl.)
Voraussetzungen Basismodul "Einführung in das Studium der angloamerikanischen Kulturwissenschaft" oder Basismodul "Kulturwissenschaft"
Lernorganisation The shopping period is limited to week one. You must commit to the seminar by our second meeting.

!!Please do not double book this time slot!!
Leistungsnachweis Studienleistung:
-Annotated bibliography (5-8 sources, ca. 2 pages)
-Literature review (2 pages)
-Restaurant review (ca.1 page)
-Regular participation and contribution to class discussions

Modulleistung:
-Exposé for term paper (2 pages)
-Term paper: Primary source analysis (8-10 pages)
SWS 2

Modulzuordnungen

Kommentar/Beschreibung

This seminar serves as an introduction to the burgeoning and interdisciplinary field of food studies. Focusing on the ever evolving relationship surrounding food within the U.S. American context, we will survey the various critical discourses, ideologies, issues, politics, and practices surrounding U.S American food and foodways from the (pre)colonial era to the present. In addition to the systematic examination and discussion of exemplary primary texts across the centuries, we will also discuss the various interdisciplinary methodologies used in food studies as well as its crossovers with American cultural studies.

Critical issues and topics may include: indigenous foodways, (settler) colonialism, chattel slavery, domesticity/food and gender, industrialization, culinary nationhood/(gastro)imperialism/food sovereignty, im/migrant foodways, vegetarianism and veganism, restaurant culture, gentrification/cultural appropriation, and food and public health.

Most readings will be made available on StudIP.

Studienleistung:
-Annotated bibliography (5-8 sources, ca. 2 pages)
-Literature review (2 pages)
-Restaurant review (ca.1 page)
-Regular participation and contribution to class discussions

Modulleistung:
-Exposé for term paper (2 pages)
-Term paper: Primary source analysis (8-10 pages)

NB: The shopping period is limited to week one. You must commit to the seminar by our second meeting. Please do not double book this time slot.

Anmelderegeln

Diese Veranstaltung gehört zum Anmeldeset "Beschränkte Teilnehmendenanzahl: Aufbaumodul: Kulturwissenschaft I".
Folgende Regeln gelten für die Anmeldung:
  • Es wird eine festgelegte Anzahl von Plätzen in den Veranstaltungen verteilt.
    Die Plätze werden in der Reihenfolge der Anmeldung vergeben.
  • Die Anmeldung ist möglich von 11.03.2025, 00:00 bis 14.04.2025, 23:59.
  • Die Anmeldung zu maximal 1 Veranstaltungen des Anmeldesets ist erlaubt.
Veranstaltungszuordnung: