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Exercises: Biochemische Wurzeln der Bakterienphysiologie - Details
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General information

Course name Exercises: Biochemische Wurzeln der Bakterienphysiologie
Semester WS 2021/22
Current number of participants 5
expected number of participants 12
Home institute Molekulare Mikrobiologie
Courses type Exercises in category Offizielle Lehrveranstaltungen
First date Wednesday, 08.12.2021 08:15 - 09:45
Participants Teilnehmer:innen Master-Modul "Physiologie und Taxonomie der Mikroorganismen"
Pre-requisites Teilnahme am o.g. Modul
Learning organisation online via webex
Performance record keiner

Rooms and times

No room preference
Wednesday: 08:15 - 09:45, weekly

Comment/Description

Anstelle der Mittwochsvorlesung im Rahmen des Master-Blocks "Physiologie die Mikroorganismen" biete ich eine freiwillige Übung an. Mittwoch 8:15-9:15 referieren jeweils die Teilnehmer:innen zum Übungsthema auf Grundlage der bereitgestellten Literatur.
• Alle Teilnehmer:innen: Kapitel S1, S2, S3 sowie im Taxonomie-Teil die Bakterien und Archäen durcharbeiten.
• Referat 1. Mi, 15.12.21: S1.1, S1.2.6-12, Taxonomie Bakterien und Archäen (wichtigste Gruppen)
• Referat 2: Mi, 12.1.22:S1.2.3-5, speziell Carbonyl-Chemie, S1.3.3 und homofermenative Milchsäuregärung.
• Referat 3: Mi, 19.1.22: S1.3.4, Thiaminpyrophosphate, KDPG, heterofermentative Milchsäuregärung, Bifidum-Weg, Tansketolasen und Transaldolasen, PP-Zyklus versus Calvin-Zyklus.
• Referat 4: Mi, 26.1.22: S1.3.5, Pyruvat-Decarboxylase oder -Dehydrogenase, Hefe und Zymononas-Gärung, Gärungswege der Enterobakterien.
• Referat 5: Mi, 2.2.22: Propionat-Gärungen: Acrylyl-CoA sowie MeMalCoA plus oxidativer Ast.
• Referant 6: Mi, 9.2.22: Clostridien-Gärungen und Syntrophie.

Due to the Corona problems, the Wednesday lectures of the Master block "Physiology of microorganisms" will be an online exercise, which is completely voluntarily. Every participant will pick a topic and teach the respective item to the other students in an online presentation. The literature is provided (although some material will need a transformation into english).
• All participants in the first week: chapters S1, S2, S3, taxonomy of bacteria and archaea as preparation.
• Presentation 1. Mi, 15.12.21: S1.1, S1.2.6-12, taxonomy of bacteria and archaea (most important phylae)
• Presentation 2: Mi, 12.1.22:S1.2.3-5, carbonyl-based chemistry, S1.3.3, homo-fermentative lactic acid fermentation (how to conserve energy by converting glucose into lactate?)
• Presentation 3: Mi, 19.1.22: S1.3.4, thiaminpyrophosphate-depending reactions, KDPG, heterofermentative lactic acid fermentation, bifidum fermentation, transketolases and transaldolases, PP-cycle versus Calvin cycle.
• Presentation 4: Mi, 26.1.22: S1.3.5, pyruvat-decarboxylase or -dehydrogenase, yeast and Zymononas fermantation, major fermentation pathways in enterobacteriaceae.
• Presentation 5: Mi, 2.2.22: Higher fermentation to propionate, Acrylyl-CoA and MeMalCoA plus oxidative reactions.
• Presentation6: Mi, 9.2.22: Syntrophy and fermentation of carbohydrates by Clostridia.